Kurumsal
Yönetim Kurulu Mesajı

Yönetim Kurulu Mesajı

Değerli Paydaşlarımız;

Bir önceki yıldan devraldığımız sorun ve belirsizliklerle 2018 yılına ‘merhaba’ derken, küresel krizden bu yana yavaş büyüyen dünya ekonomisi ve küresel ticaretin canlandığına hep birlikte şahit oluyoruz. Başta Amerika ve Avrupa olmak üzere ekonomik büyümenin arttığı, işsizlik oranlarının küresel ekonomik krizden bu yana en düşük seviyelere indiği bu dönemde, gelişmekte olan ülkelerin de bu döngüden artan ticaret yolu ile olumlu etkilendiğini söylemek mümkün.

İşte bu genel çerçevede 2016 yılında yaşanan zorluklar, darbe girişimi ve terör olaylarının etkisiyle ekonomisinde beklenen büyümeyi sağlayamayan ülkemiz, 2017 yılında sergilemiş olduğu hızlı ve güçlü büyüme ile bizleri sevindirirdi. Ekonomimizin ne kadar dinamik ve üretken olduğunu bir kez daha tüm dünyaya gösterme şansına sahip olduğumuz 2017 yılında, ülkemizin hızla değişen ve dönüşen dünyanın gereklerine uyum sağlaması ve küresel ölçekte rekabet edebilen bir ekonomiye sahip olması için büyümenin hızı kadar, kalitesi ve sürdürülebilir olması gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda var.

Limak olarak büyümeye devam ediyoruz!

2017 yılında makro düzeydeki zorlu koşullara rağmen Limak Grubu olarak, faaliyet gösterdiğimiz tüm iş kollarında ve bulunduğumuz pazarlarda güçlü bir performans ortaya koymayı başardık. Grup olarak kârlılığımızı artırırken, istihdamımız yaklaşık 66.000 kişiye ulaştı. Engineering News Record (ENR) tarafından yayınlanan “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde Limak İnşaat, 50 sıra birden yükselerek 85’nci sırada yer aldı. Aynı zamanda dünyanın en hızlı büyüyen 3 inşaat şirketinden biri olduk.  2018 yılında da bu performansımızı sürdürerek, bulunduğumuz tüm sektörlerde ve coğrafyalarda büyümeye devam edeceğiz.

Elbette, Türkiye’nin küresel çapta faaliyet gösteren bir iş grubu olarak pek çok farklı ülke ve coğrafyada aktif olmamız, bize farklı pazarlardaki belirsizlikleri ve riskleri dengeleyerek genel performansımızı yüksek tutma olanağını da veriyor. Amacımız, bu avantajımızı bu yıl da etkin bir şekilde kullanarak; altyapı ve enerji yatırımları, çimento ve inşaat olarak sıralayabileceğimiz stratejik sektörlerimizde, bölgesel olarak ilk üçte yer almayı; Türkiye dışında Afrika ve yakın zamanda tekrar AB perspektifi kazanan Balkan Bölgesinde, hızlı yatırımlar ile büyümeyi hedefliyoruz. 

Son dönemdeki başarılar

İşte bu çerçevede, 2017 yılında şirketimizin içinde bulunduğu Ortak Girişim Grubu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projesinin ihalesini kazanmayı başardı. Projenin temel atma töreni ise 18 Mart 2017 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Bakanlarımızın katılımı ile Lapseki’de gerçekleştirildi. Ayakları arasındaki 2.023 metre açıklık ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nü, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında, 2023’te tamamlamayı hedefliyoruz.

Limak İnşaat tarafından 2016 yılında sözleşmesi imzalanan Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası’nın temelini de 2017 yılında atmış bulunuyoruz. Yine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Kuveyt Emiri Sayın Şeyh Sabah Al–Ahmad Al-Jaber Al-Sabah’ın katıldığı törenle başlatılan proje ile, dünyanın en modern ve teknolojik yapılarından biri olacak bu havalimanını, sözleşmede tanınan 6 yıl yerine, 4 yıl gibi daha kısa bir sürede, zamanından çok daha önce tamamlamayı ve teslim etmeyi hedefliyoruz.

Geçtiğimiz yıl, Senegal’de inşa ettiğimiz Blaise Diagne Uluslararası Havalimanı’nı da tamamladık. 42.000 metrekare üzerine, yüksek standartlarda, lATA B servis kalitesinde faaliyet gösterecek havalimanının, ilk etapta 3 milyon yolcu kapasitesine sahip olması, kapasitenin ileriki dönemlerde 10 milyona çıkması bekleniyor. 2016 yılında inşasına başlanan havalimanı 25 yıl süreyle, Limak, Summa ve Senegal Devleti ortaklığında işletilecek.

2017 yılındaki bir başka önemli gelişme ise, Platov Uluslararası Havalimanı projesi ile ilgili yaşandı. Ortağımız Marashstroy ile birlikte 17 Temmuz 2015 tarihinde imzaladığımız havalimanı projesini, öngörülen sürelerde teslim etmiş bulunuyoruz. 2018 Dünya Futbol Kupası’nın düzenleneceği şehirlerden birisi olan Rostov on Don şehrinin yeni havalimanı, 750.000 metrekare alan üzerine kurulmuş olup, 85.000 metrekare inşaat alanı ile yıllık 8 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.

2017 yılında Ankara’nın Beypazarı ilçesinde bulunan ve kurulu gücü 100 MW olan Kargı Barajı ve Hidroelektrik Santrali işletmeye alındı. Ayrıca Siirt’te bulunan ve kurulu gücü 420 MW olacak olan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesi devralınarak, Beypazarı’nda 57 MW kurulu güce sahip olacak olan Gürsöğüt Barajı ve HES projesi başladı.

Sosyal fayda temelli çalışmalarımızla ülkemize liderlik ediyoruz.

Bir yanda ülkemiz, bölgemiz ve farklı coğrafyalarda ekonomik faaliyetlerimiz devam ederken, diğer yanda sosyal fayda temelli çalışmalarımıza da asli faaliyetlerimiz kadar önem veriyoruz. Bu çerçevede 2016 yılında kurduğumuz Limak Vakfı çatısı altında çalışmalarımız devam ediyor. Artık ülkemizde bir marka haline gelen ve üçüncü yılını tamamlayan Türkiye’nin Mühendis Kızları ile bu alanı ülkemizde sahipleniyor ve liderlik ediyoruz. Temel olarak küresel eğitim ve bilime dair farkındalığı artırırken, erken yaşlardan itibaren öğrencileri başta mühendislik alanı olmak üzere fen, teknoloji ve matematik eğitimine çekebilmeyi ve öğrenmekten keyif almalarını sağlamayı; günlük kullanım uygulamaları ile bu alanlara merak uyandırırken, gençlerimizin, özellikle de kızlarımızın geleceğe yönelik tercihlerinde bu alanları da göz önünde bulundurmaları için cesaret kazandırmayı amaç edindiğimiz Türkiye’nin Mühendis Kızları ile, 2017 sonu itibariyle üniversite programında, 30 farklı üniversiteden 100’ün üzerindeki öğrenciye çok yönlü destek sağlıyor, donanımlarını artırıyoruz. Mentor havuzumuzda halihazırda 145 gönüllü mentorumuz bulunuyor. Lise programında ise lise öğrencileri, öğretmenler ve veliler için meslek seçiminde toplumsal cinsiyet eşitliliğine duyarlı ve mühendislik mesleğini tanıtıcı faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda 10 ilde gerçekleştireceğimiz eğiticilerin eğitimi programı ve uygulamalar ile 20.000’nin üzerinde lise öğrencisine ulaşmayı hedefliyoruz.

Sadece ülkemizde değil, yurt dışında da mühendis eğitimi alanını sahiplenmeye ve bu alanda liderlik etmeye devam ediyoruz. Bu çerçevede Limak Vakfı öncülüğünde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile Türkiye’de yürütttümüz Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesini, Kuveyt’te hayata geçirmek üzere Kuveyt Üniversitesi ile protokol imzaladık. Kuveyt’in Mühendis Kızları Projesinde ilk dönem mezunlarını Mart 2018 tarihinde vermeyi ümit ediyoruz.

“Evin Küçük Mühendisleri” projesiyle, ilköğretim düzeyinde bu alandaki çalışmalarımıza kapsamlı bir yaklaşım sergiliyoruz. Bu projemiz ile, bugüne kadar 1.000’e yakın küçük mühendise ulaştık.

En büyük hayallerimizden biri daha gerçek oldu

Limak Vakfı olarak hedefimiz, eğitim alanındaki faaliyetlerimiz gibi, sanat alanında da ülkemize liderlik etmek. İşte bu sebeple, geçtiğimiz yıl Limak Filarmoni Orkestrası’nı kurduk ve böylece bir hayalimizi daha gerçekleştirdik. Filarmoni orkestramız, Anadolu’da çıktığı ilk müzik yolculuğunda müzik severleri, aramızdan ayrılışının 20’nci yıldönümünde Türk Sanat Müziğinin dev ismi Zeki Müren ve onun unutulmaz şarkıları ile bir araya getirdi. Filarmoni Orkestramız ile sanat alanında da, daha iyisini ve daha önce yapılmayanı yapma arayışımız devam edecek.

 

Nihat Özdemir Sezai Bacaksız
Yönetim Kurulu Onursal Başkanı                                 Yönetim Kurulu Onursal Başkan Yardımcısı